Nations League är en relativt ny fotbollsturnering som har förändrat landslagsfotbollen, både på herr- och damsidan. Introducerad av UEFA (Union of European Football Associations) för herrarna 2018 och för damerna 2023, skapades Nations League för att göra landslagsfotbollen mer intressant, särskilt under de perioder som tidigare dominerades av vänskapsmatcher. Tanken är att lagen ska möta motståndare på sin egen nivå, vilket gör matcherna mer spännande och ger mindre lag en större chans att spela mot likvärdigt motstånd. På så sätt har Nations League snabbt blivit en viktig del av den europeiska fotbollskalendern.
Hur fungerar Nations League?
För herrarna fungerar Nations League som ett komplement till de större turneringarna som EM och VM. Turneringen är uppdelad i fyra divisioner (A, B, C och D), där de bästa lagen spelar i Division A och de lägre rankade lagen i Division D. Detta system gör att det finns något på spel i varje match, eftersom lagen kan antingen avancera till en högre division eller riskera att bli nedflyttade till en lägre. Dessutom kan vinnarna i Nations League få en plats i kvalet till de större mästerskapen.
På damsidan har Nations League fått ett varmt mottagande. Introduktionen av turneringen för damlandslag skapar mer tävlingsinriktade matcher och bidrar till damfotbollens växande popularitet. Precis som för herrarna delas lagen in i olika divisioner baserat på deras ranking. Detta ger mindre länder en chans att möta motståndare som är på en liknande nivå, vilket både höjer kvaliteten på matcherna och ger lag från olika delar av Europa mer att spela för.
Nations League för både herrar och damer är alltså ett stort steg framåt för landslagsfotbollen i Europa. Det ger inte bara fler meningsfulla matcher utan hjälper också till att lyfta fram lag från alla hörn av kontinenten. Genom ett system med upp- och nedflyttningar blir varje match viktig och oavsett om du följer herr- eller damfotbollen, finns det alltid spännande matcher att se fram emot.